Doorgaan naar hoofdcontent

Duurzaam bezig (deel 1)

Wij proberen duurzaam door het leven te gaan en daarbij hoort ook ons huis.

Ons huis was toen we er 4 jaar geleden inkwamen niet erg duurzaam en ook nu is de duurzaam misschien nog ver te zoeken.
Maar toch lukt het ons om ons energieverbruik laag te houden.

Voor gas is ons verbruik op dit moment net onder de 1000m₂ en ook voor elektrisch zitten we onder de 1000Kwh. Ook het waterverbruik is bij ons met 60kuub niet heel hoog.

Maar het kan beter, al zijn er zat mensen die niet eens bij deze waarden in de buurt komen, en ook niet de mogelijkheid zien om er in de buurt te komen.

Wat hebben we gedaan om ons verbruik nog meer te laten zakken?


Wat we hebben gedaan in de vier jaar is een regenton van 150 liter in het hok geplaatst en 1 van 300 liter aan de voorkant van het huis.
Hiermee besparen we zo'n 600 liter in de maand door de wc ermee door te spoelen en de luiers van ons kind (1jaar) uit te spoelen.
Verder hebben we ons kruipruimte geïsoleerd en de ramen in de keuken vervangen door dubbel glas.
Ook moest onze ketel vervangen worden en is onze nieuwe ketel zuiniger met zowel stroom en gas en zullen we water besparen doordat het water veel sneller op temperatuur is.
Ons dak is nu geïsoleerd al zal na de eindafwerking in 2018 ook meer besparing geven.


Waar zijn we nu nog mee bezig?


We willen een houten kozijn met enkel glas vervangen door een kunststof met hr++ glas, en verder onze bovenverdieping ook te voorzien van hr++ glas.
Verder ben ik bezig om een plan te maken voor boosters op onze radiatoren in de woonkamer. Hiermee zou in theorie de woonkamer sneller op temperatuur moeten zijn wat weer scheelt in het gasverbruik.

Word een planteneter, word gezond, word diegene waar je van houd.

Berend Ytsma

Reacties

Populaire posts van deze blog

How Not to Die: longziekte

"How Not to Die" is de titel van het boek dat Dr. Michael Greger heeft geschreven. Dr. Greger behandeld op nutritionfacts.org bijna elke dag literatuur en onderzoeken die gedaan worden voor een grote verscheidenheid aan ziektes. In dit boek geeft hij de top 15 ziektes aan, waaraan veel Amerikanen dood aangaan, en wat er aan te doen is. In deze blog en de komende zal ik proberen om van elk hoofdstuk een korte begrijpende samenvatting te maken, zodat het besef wat eten kan doen nog meer naar buiten kan treden. Hoe niet dood te gaan aan Longziekte In Amerika staat longziekte op plaats nummer twee waar mensen aan dood gaan, en net zoals bij hart- en vaatziekte is het grotendeels te voorkomen. Longziekte komt voor in vele vormen, maar de 3 typen waar de meeste mensen dood aan gaan zijn long kanker, COPD, en Astma. Meer dan 160.000 mensen gaan jaarlijks dood aan de gevolgen van longkanker welke grotendeels door het roken komt, Maar een gezond dieet kan misschien de D

Koolhydraatarm eten

Op moment van schrijven is er net weer een nieuwe Diabc uitgekomen en ook deze keer weer boordevol met artikelen over Koolhydraatarm eten. Ook vorige maand was dat zo, en eigenlijk is er in de afgelopen jaar geen enkele uitgekomen die geen artikel over koolhydraatarm eten. Vorige maand had ik mij ook al beklaagt en me uitgeschreven voor de nieuwsbrief. Ja, ik begrijp best dat voor veel mensen het koolhydraatarm eten een oplossing is voor hun diabetes type 2 probleem, maar het lijkt net of er geen andere oplossing is. Een artikel van Dr Hanno Pijl in de laatste Diabc geeft daarin ook een goede hint. " Artsen weten te weinig van voeding" In dit artikel komt naar voren dat je zetmeelrijke producten moet schrappen uit je menu, maar dan vraag ik waarom? Dr McDougal en Dr Greger en nog vele anderen Amerikaanse doktoren leggen nou juist de nadruk op koolhydraatrijke voeding, en ja daar genezen diabetes type 2 patiënten van diabetes. Hoe kan het, dat dokter Hanno Pijl v

Duurzaam bezig (deel 2)

Een te hoge verwachting In deel 1  sprak ik over een waterverbruik van 60 m³, maar dat was te hoog in geschat. Net heb ik weer de gegevens naar Vitens gestuurd en blijkt dat we maar een verbruik hebben van 53 m³. Toch 7 m³ minder dan de 60 en maar 3 m³ meer dan vorig jaar. Met die 53 m³ water ben ik al heel blij, want de verwachting was toch dat doordat we nu sinds een jaar en 4 maand een zoon hebben dat het verbruik toch langzaam omhoog zouden gaan. Maar we zijn dus samen met onze 2 regentonnen zo goed bezig dat we de stijging hebben kunnen beperken. Niet stijgen maar dalen We hebben de afgelopen maanden zitten te kijken hoe we ons waterverbruik naar beneden kunnen krijgen, en hadden een offerte gevraagd voor regenwateropslag in de tuin van 3500 liter water, waarmee we de wc, wasmachine en de douche kunnen bedwingen. Maar nu blijkt dat wij in theorie niet genoeg dak hebben om alle drie te kunnen doen. Dus was het advies om alleen voor de wasmachine en de wc te gaan.